Ptasie mleczko, kuleczki papai, galaretka i bita śmietana = magiczny deser dla łasuchów
Jak zrobić ptasie mleczko?! Babcia nauczyła mnie jak w bardzo łatwy sposób je przyrządzić.
Potrzebujemy:
- 2 saszetki galaretki np. truskawkowej (moim zdaniem smakuje najlepiej)
- 1 puszkę skondensowanego słodzonego mleka
- 2 saszetki galaretki o różnych smakach i najlepiej o różnych kolorach
- kuleczki papai
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Kuleczki papai zanurzone są w delikatnym syropie i idealnie komponują się smakowo w takich deserach.
Można je kupić w wielu sklepach, również internetowych.
Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.sweetdecor.pl/437,papaja-kulki.html , gdzie możemy zamówić te kuleczki jak i wiele innych pyszności.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 1/3 szklanki wody, czekamy aż trochę przestygnie. Mleczko wlewamy do miski i ubijamy, gdy będzie dużo bąbelków wlewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy. Następnie wlewamy do pucharków i czekamy aż stężeje.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 1/3 szklanki wody, czekamy aż trochę przestygnie. Mleczko wlewamy do miski i ubijamy, gdy będzie dużo bąbelków wlewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy. Następnie wlewamy do pucharków i czekamy aż stężeje.
Następnie układamy kuleczki z papai i zalewamy jedną z galaretek, oczywiście przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.
Gdy galaretka zastygnie wylewamy kolejną. Musimy pamiętać o tym, by galaretki były przestudzone, tworząc kolejne warstwy, w przeciwnym wypadku "poprzednik" może nam się delikatnie rozpuścić.
Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem, kładziemy na górę deseru i dekorujemy ulubioną posypką.
Śmietanę ubijamy z cukrem i ekstraktem, kładziemy na górę deseru i dekorujemy ulubioną posypką.
Proste?! Proste ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz